Läkare har använt Botox, ett välbeprövat läkemedel, i åratal för att framgångsrikt behandla rynkor och ansiktsveck.

 

Botox (Botuliniumtoxin) är ett naturligt förekommande protein som blockerar signaler från nerverna till musklerna. Den injicerade muskeln kan därefter inte dra ihop sig. Det gör att rynkorna slätas ut och blir mjuka. Den nervsignalsbegränsande effekten gör också att ämnet med stor framgång kan användas för att behandla migränrelaterad huvudvärk och svettningar i handflator eller armhålorna.

Botox används oftast på rynkor i pannan, kråksparkar (linjer runt ögonen), och glabellaområdet (mellan ögonbrynen). Att få en Botoxbehandling tar bara några minuter och kräver ingen narkos. Botox injiceras med en fin nål i specifika muskler med endast mindre obehag.

Det tar i allmänhet 7 till 14 dagar för att få full effekt, och det är bäst att undvika alkohol åtminstone en vecka före ingreppet.

Du bör också upphöra med Acetylsalicylsyra (Aspirin) och antiinflammatoriska läkemedel två veckor före behandling för att minska blåmärken.

Effekterna från Botox varar upp till sex månader. Musklernas funktion återvänder gradvis, linjer och rynkor börjar dyka upp och måste behandlas på nytt. Dock blir dessa linjer och rynkor oftast mindre allvarliga med tiden eftersom musklerna krymper.